Onderwijsaanbod

‘Voor leerders met uitdaging’

Een dubbel advies, en dan?

Heb jij een dubbel advies gekregen van je meester of juf en heb je de ambitie om je havo-diploma te halen? Bij ons krijg je, met een mavo/havo advies, les op het hoogste niveau en krijg je extra aandacht in de coaching van het ontwikkelen van leerstrategieën. We gaan voor je havo-diploma. Mocht je toch tussentijds overstappen naar de mavo, dan hebben wij goed contact met onze mavo-locaties binnen VariO en kun je daar ook goed instromen.

 

Hoger algemeen voortgezet onderwijs
De havo-opleiding duurt vijf jaar. Met een havodiploma kun je verder studeren in het hbo (hoger beroepsonderwijs) of je kunt instromen in 5 vwo.

Kies jouw profiel
Vanaf de vierde klas havo en vwo zit je in de tweede fase. Je kiest dan één van de volgende profielen:

  • Cultuur & Maatschappij (C&M)
  • Economie & Maatschappij (E&M)
  • Natuur & Gezondheid (N&G)
  • Natuur & Techniek (N&T)

Het kiezen van de profielen gebeurt in klas 3 na uitgebreide informatie richting ouders en leerlingen door de decanen van de school.

‘Voor leerders met uitdaging’

Heb jij een dubbel advies gekregen van je meester of juf en heb je de ambitie om je vwo-diploma te halen? Bij ons krijg je, met een havo/vwo advies, les op het hoogste niveau en gaan we samen met jou werken aan je vwo-diploma. Mocht je toch tussentijds overstappen naar de havo, dan kun je gewoon bij ons op het Junior blijven.

Voortgezet Wetenschappelijk Onderwijs
Je kiest op het vwo voor een atheneum of een gymnasiumopleiding. Vanaf de brugklas kun je kiezen voor het atheneum of het gymnasium. Kies je voor het gymnasium, dan krijg je ook les in Klassieke Cultuur en Grieks en Latijn. Beide vwo-opleidingen duren 6 jaar. Na het behalen van je diploma kun je verder studeren in het hoger onderwijs (hbo of universiteit).

In de eerste jaren op de havo en het vwo krijg je vaklessen zoals Nederlands, wiskunde, natuurwetenschappen, Frans en nog veel meer.

Kies jouw profiel
Vanaf de vierde klas havo en vwo zit je in de tweede fase. Je kiest dan één van de volgende profielen:

  • Cultuur & Maatschappij (C&M)
  • Economie & Maatschappij (E&M)
  • Natuur & Gezondheid (N&G)
  • Natuur & Techniek (N&T)

Het kiezen van de profielen gebeurt in klas 3 na uitgebreide informatie richting ouders en leerlingen door de decanen van de school. Klik hier voor meer informatie.

Gymnasium
Het gymnasium is een zesjarige opleiding voor leerlingen die graag het beste uit zichzelf naar boven halen en extra uitgedaagd willen worden. Je krijgt dezelfde vakken als op het vwo, maar daarnaast volg je ook les in de vakken Latijnse Taal en Cultuur en Griekse Taal en Cultuur. Bij deze vakken maak je kennis met taal, literatuur, geschiedenis, kunst, cultuur, filosofie, theater en architectuur van de klassieke oudheid.

Je begint in de eerste klas van het VWO met Klassieke Vorming en Latijn. In de tweede klas begin je met Grieks. Na de derde klas mag je kiezen welke van de twee talen je gaat volgen. Allebei kan natuurlijk ook!

Romeinse en Griekse kunst: een voorbeeld voor altijd

De Grieken en de Romeinen, dat lijkt allemaal zo lang geleden. Waarom zou je de cultuur van zo’n oude beschaving willen bestuderen? Op het gymnasium van het Zuyderzee Lyceum zul je er al snel achter komen dat Latijn en Grieks eigenlijk nog heel modern zijn en dat de cultuur van de Grieken en Romeinen erg veel met onze eigen tijd en ons eigen leven heeft te maken.

Zo is het Latijn nog volop aanwezig in de talen Italiaans, Frans, Spaans. Dit zijn eigenlijk dialecten van het Latijn. Ze lijken niet voor niets zo op elkaar! Maar ook in het Engels en het Nederlands zijn nog veel sporen van Latijn en Grieks te vinden. Wist je dat ongeveer de helft van de Nederlandse woorden uit het Grieks en Latijn komt?

De meeste grote steden langs de Rijn zijn door de Romeinen gesticht. Daarom gaan we elk jaar op excursie naar een Romeinse stad, zoals Leiden, Utrecht of Nijmegen, of naar een Duitse stad aan de Rijn, zoals Trier of Xanten. De leerlingen kijken altijd erg uit naar deze dagen. Maar waar iedereen nog het meest naar uitkijkt, is de reis naar Griekenland of Rome in de vijfde klas. De kroon op je gymnasiumcarrière!

Waarom gymnasium?
Als je het gymnasiumdiploma hebt behaald, betekent dit dat je niet een ‘gewoon’ vwo-diploma hebt behaald maar dat je extra ambitie hebt getoond. Niet alleen omdat je les hebt gehad in Grieks en Latijn, maar ook omdat je je breed hebt ontwikkeld en  je hebt leren denken op een analytisch niveau. Daarom is het gymnasium niet alleen geschikt voor de alfaleerling, die goed is in talen, maar ook voor de bètaleerling, die goed is in bijvoorbeeld wiskunde.

Een gymnasiumopleiding is ook zeer nuttig voor een aantal vervolgopleidingen. Natuurlijk voor geneeskunde, waar alle bloedvaten, botten en organen in het Grieks en Latijn geleerd moeten worden. Maar ook voor een juridische opleiding of voor het vak geschiedenis: als je de wezenlijke betekenis van termen als liberalisme of socialisme kent, maakt dat het begrip ervan eenvoudiger. Het gymnasium biedt een brede basis voor welke vervolgopleiding dan ook.

Gymnasium iets voor jou?
Misschien klinkt dit  allemaal erg leuk, maar vraag je je af of Latijn en Grieks bij jou passen. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Ben je kritisch en belangstellend?
  • Houd je van verhalen en cultuur?
  • Ben je op zoek naar een brede kennis van de wereld

Dan is het gymnasium iets voor jou!